Mire jó a fotográfus OKJ képzés?

Akszjonovics Aljona, Vizsgaremek 2019

Elsősorban azt emelném ki, hogy ez kell ahhoz, hogy valaki hivatalosan, trükközés nélkül legyen fotós, és nyugodt szívvel tudjon fotós vállalkozást indítani. Persze lehet találni kiskapukat, de szerintem nem éri meg, és egyszerűbb elvégezni a képzést, pláne, hogy közben még tanulni is lehet ezt-azt.

 

Én a Focus Oktatóközpont szervezésében vettem részt az oktatáson. Azért választottam ezt a sulit, mert sétatávolságban van a lakásunktól és a bölcsitől, ami nem egy utolsó szempont. 

1. Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki fotós vállalkozást szeretne, mivel ahhoz, hogy hivatalosan és teljesen tisztán, trükközés nélkül tudjuk ezt csinálni, kell a papír.


2. Kinek nem ajánlom?
A teljesen nulláról kezdőknek, mert itt nincs arra idő, hogy részletesen elmagyarázzák, gyakoroltassák az alapokat. Azoknak, akik csak hobbiból szeretnének fotózni. Ahhoz túl sok időt (és pénzt) vesz el a suli.


3. Milyen tantárgyak vannak?
Foglalkoztatás I.-II., Kereskedelmi és vállalkozási tevékenységek, Optikai alapismeretek, Fotográfiai eszközök jellemzése, Fotográfia elmélete (Művészettörténet, Fotótörténet) Fotográfia gyakorlata. 
Sajnos nagyon sok elméletet kell megtanulni, évközben modulzárók vannak az egyes tantárgyakból, a képzés legvégén pedig egy 20 tételes vizsgasorból kell vizsgázni (a,b,c,d tételek vannak, Művészettörténet, Fotótörténet, Kereskedelem, Optika és fotótechnika témákban, gyakorlatilag 80 tétel).


4. Lehet ott valami értelmeset is tanulni?
Igen, nekem nagyon hasznos volt, rengeteget tanultam, és úgy gondolom, sokat fejlődtem is az egy év alatt. Kipróbálhatod magad a fotózás különböző szegmenseiben. Voltak olyan stúdiós óráink, amik felértek egy-egy drága workshop színvonalával (pl. tárgyfotózás, portréfotózás profi modellekkel). Köszönjük szépen Kaunitz Tamásnak és Gehring Jánosnak!

 

5. Mi nem tetszett?
Az, hogy művtöriből csak egy tételt vettünk át a vizsgához szükséges 20 tételből. A rengeteg felesleges infó, amit meg kellett tanulni, pl. egy nyomtató vagy egy LCD monitor részletes felépítése. A szervezetlenség, sokszor ellenkező információkat kaptunk különböző forrásokból. Sokáig nem volt tiszta, hogy minek kell benne lennie a portfólióban, mi lesz a vizsgákon. Jobb lett volna, ha már az első hónapokban kapunk erről egy tájékoztatót. Az sem tetszett, hogy nem tehettem a portfóliómba több gyerekes képet, vagy pl. az esküvőfotósok nem tehettek bele képeket az esküvőkről. Szerintem ez nem igazságos, hiszen ha jó vagyok valamiben, miért ne mutathatnám meg?

Összességében viszont elégedett vagyok, mivel azért mentem oda, hogy megszerezzem a papírt, de többet kaptam, mint amire számítottam. Persze ez egy nagyon szubjektív vélemény, sok függ attól, milyen csoportba kerülsz, milyen oktatókat és csoporttársakat kapsz. És persze függ attól is, hogy hogyan állsz hozzá. 😊

Aki ilyen képzésen vesz/vett részt, nektek milyen tapasztalataitok vannak? Hova játok/jártatok?
Ha bármilyen kérdésetek van, írjatok nyugodtan, szívesen válaszolok, ha tudok. 😊